wat gezond echt betekent

Gezond zijn heeft nog nooit zo’n prominente plaats in het bewustzijn van onze samenleving ingenomen als in het afgelopen jaar. De reden hiervoor is tweeledig: ten eerste hebben we een dodelijke pandemie meegemaakt die miljoenen voorheen gezonde mensen heeft getroffen, en we willen onszelf zo veel mogelijk beschermen tegen ziekte. En ten tweede, tijden van stress en crisis leiden mensen van nature naar minder gezond voedsel, waardoor het doel om onszelf te beschermen tegen ziekte vaak aanvoelt als een onbereikbaar doel.

Laten we eens kijken wat gezond eigenlijk betekent, van diëten tot individuele voedingsmiddelen, hoe je houding ten opzichte van wat je eet eigenlijk net zo belangrijk is als het voedsel dat je consumeert, en welke eenvoudige stappen je kunt nemen om je zo gezond mogelijk te voelen in je dagelijkse keuzes.

De pandemische impact

Wat uw eetgewoonten ook zijn, de kans is groot dat ze het afgelopen jaar zijn afgenomen of verslechterd. Als voedingsdeskundige en speciale dieetkok die over het algemeen eet op een manier die door de maatschappij als een beetje overdreven gezond wordt beschouwd, schrok ik van mijn eigen pandemische trek in snacks. Ik leerde al snel dat dit natuurlijk is, omdat het instinctief is om in tijden van crisis naar troost te verlangen. En weinig is zo troostend als het voedsel dat ons herinnert aan veiliger en jongere tijden.

Als je eetpatroon het afgelopen jaar drastisch is veranderd, ben je lang niet alleen. Gelukkig naderen we gestaag de “post” tijd van Covid, en met lagere niveaus van dagelijkse stress, zullen we beter in staat zijn om gezondere keuzes te maken in de toekomst. Hoe zouden die keuzes eruit moeten zien? Laten we daar eens dieper op ingaan.

Diëten en levensstijlen

Vrijwel elk nieuw eetpatroon dat in de schappen ligt, wordt aangeprezen als gezond. Jammer genoeg zijn diëten in het algemeen gebaseerd op beperkingen en het elimineren van hele voedselgroepen of duizenden calorieën uit ons dagelijks leven. Sterker nog, deze diëten zijn vaak helemaal niet gezond.

Bijna elk dieet kan je op korte termijn gewichtsverlies bezorgen, maar de gezondste diëten voor de lange termijn promoten meestal een evenwicht tussen alle voedingsgroepen. Wat onze meest populaire diëten betreft, vind je wel elementen van gezondheid, maar de meeste bevatten eigenschappen die ze minder dan gezond maken. Hier is een nadere beschouwing van een paar.

Related Posts